Pressmeddelande ÖDELAGD

Pressinfo Dubbelt upp

PRESSINFORMATION

 Dubbelt upp för Henrik

Författaren, dramatikern och trädgårdsanläggaren Henrik Valentin har nyligen kommit ut med sin första roman och i dagarna släpps även hans julbok som också innebär den internationella debuten.

− ÖDELAGD är den första trädgårdsromanen överhuvudtaget vill jag påstå, utbrister Henrik Valentin under en paus i lövräfsandet i Vitaby. Det är en relationsroman där passionen för trädgård har stor betydelse för handlingens utveckling. Den egna trädgården har varit en viktig inspirationskälla även om huvudpersonen Helena ligger långt ifrån mig själv som person. Men tanken på att ställas inför det mardrömslika i att förlora trädgården delar jag med många.

Baserad på verkligheten

Det finns åtskilliga som av olika skäl tvingats lämna sin trädgård och några sådana berättelser har varit utgångspunkten för Henriks skrivande. Sedan har han broderat ut historien i en helt egen riktning.

− Det har varit oerhört stimulerande att fördjupa karaktärerna i Ödelagd och göra målande beskrivningar av trädgården, av måltider, val av viner, av kläder och flärd. Jag har annars skrivit många olika pjäser, kabaréer och radiokrönikor som består av korta texter.

− Korrekturläsaren efterlyste växtlistor med beskrivningar för hon blev odlingsinspirerad. Därför skapades en speciell hemsida där läsarna kan hitta bilder och beskrivningar men även recept och annat fördjupningsmaterial. Den sidan kompletteras undan för undan. Just nu är det dags för jordärtskockor, förklarar Henrik Valentin och visar några kraftiga bestånd med vackert gula blommor högt uppe på de långa stänglarna.

En känga åt skolan

Huvudpersonen Helena arbetar som lärare i svenska och engelska. Det ovanliga med det är att hon trivs förträffligt främst genom att undervisningen är dynamisk och elevfokuserad samt att hon och hennes kolleger har ett mycket nära samarbete inom ämnena och med andra.

− Det blir intressant med en mycket professionell yrkesperson som trivs med sitt jobb men som har ett synnerligen tilltrasslat privatliv, förklarar Henrik Valentin som själv vuxit upp i en lärarfamilj och även jobbat som vikarie. Jag har även stämt av det som handlar om skolan och undervisningen med personer vid lärarutbildningen på Högskolan i Malmö.

Julbok med 24 berättelser

Hans allra första uppsatta pjäs ”Det ljuva lidandet” kom senare att döpas om till ”Som plåster på själen” och som Birgit Carlstén gjorde på Helsingborgs stadsteater. Den har haft betydelse för tillkomsten av den andra boken i höst: ”KVALSTRET i granen och andra julberättelser”.

− En historia i den pjäsen ingår som titelberättelse och är en skruvad och dramatisk beskrivning av ett litet kvalsters lidande i en vanlig julgran som ju innehåller tusentals små kryp. Två av texterna kommer dessutom med i en tysk antologi med nordiska julberättelser, vilket innebär att jag gör internationell debut. En av dem är en lätt bearbetad version av en krönika om den olycklige ”Rudolf med frusna mulen” som jag gjorde i radio en gång i tiden.

− Jag kommer även att ha en del framträdanden med uppläsningar av berättelserna. De är tacksamma att framställa.

Romanen ÖDELAGDs hemsida: www.odelagd.se innehåller bilder och fördjupningsmaterial. Bägge böckerna säljs i bokhandeln.

Högupplösta bilder finns på www.fonemforlag.se under press och pressbilder.

 

040-12 62 50 | info@fonemforlag.se

Copyright informo-09 | admin

erotik giyim