P R E S S I N F O R M A T I O N

nov 2010

 Flytta det religiösa så julen kan firas på riktigt

Så drastiskt uttrycker sig ett par av rösterna som kommenterar fenomenet jul i Henrik Valentins julbok KVALSTRET I GRANEN OCH ANDRA JULBERÄTTELSER. Andra gestalter framför direkt motsatta uppfattningar och slår ner på kommersiella överdrifter när de hävdar att den ursprungliga innebörden har tappats bort.

Den 128 sidor tjocka och delvis illustrerade boken innehåller 24 (!) stycken olika krönikor, sånger, nytolkade dikter och någon novell – alla på jultemat som kommenteras utifrån olika ståndpunkter. Allt i humoristiska och roande tongångar.

Titelberättelsen ingick i Henrik Valentins pjäs ”Som plåster på själen” som gavs med Birgit Carlstén på Helsingborgs Stadsteater. Denna drastiska berättelse har sedan dess framförts på några olika scener som monolog och finns nu för första gången i tryck. Birgit har även gjort den i SVT.

”Rudolf med frusna mulen” skrev och läste han själv som krönika i lokalradio och den är en bitande analys och tolkning av texten till den populära julsången om en handikappad ren. Överlag passar texterna för högläsning – och sång.

Boken är formgiven och illustrerad av Tintin Blackwell.

I tysk antologi

Två av berättelserna, ”Krympande jul” och ”Rudolf med frusna mulen” ingår i den tyska antologin ”Elche unterm Weihnachtsbaum”, Piper Verlag (Bonnier). Boken innehåller texter kring jul och julfirande i Norden och har i dagarna kommit som pocket.

Namnkunniga författare som Henrik Valentin har sällskap av i denna tyska bok är exempelvis Selma Lagerlöf, Ingmar Bergman, H C Andersen, Tove Jansson, Klas Östergren, Linn Ullmann, Marie Hermanson, M A Numminen. Henrik Valentin är den ende författaren som har med två texter.

Gillar julen

− Själv tycker jag mycket om julen även om jag sällar mig till dem som är frågande inför det överdrivet kommersiella, säger författaren. För många blir själva juldagarna nästan en antiklimax efter inköp av alla klappar och tvånget att umgås att ha roligt. I min barndom firade vi julafton som hade något av stämningen i Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander.

− I vuxen ålder har jag även tillbringat en jul i Miami vilket var extremt annorlunda och intressant. Så många tomtar, renar, slädar och granar belysta av kulörta lampor har jag varken sett före eller efter den resan.

I bokhandeln

”Kvalstret i granen och andra julberättelser” kan köpas hos välsorterade bokhandlare och hos nätbokhandeln. Största problemet för små bokförlag är att komma in hos de stora kedjorna, men Adlibris satsar genom att t ex lägga ut sidor för provläsning. Boken testsåldes förra året, uppmärksamheten har lett till bredare exponering i år.

Ytterligare information

Henrik Valentin, 0705-780 790
info@henrik-valentin.se

Tintin Blackwell, 0709-21 68 98
www.tintinblackwell.com

Grangren low 214

TP i granskogen low 199

Henrik höst low 2546

Professor Thomas Palo, Mittuniversitetet

Författaren Henrik Valentin

Högupplösta bilder under Pressbilder

P R E S S I N F O R M A T I O N

Boken som chockar julgransköpare

Många är medvetna om att det i deras julgran finns ett antal små insekter. Men att det bor tiotusentals kvalster i granen kommer ändå som en total överraskning. Detta fenomen lyfter författaren Henrik Valentin fram i sin nya bok ”Kvalstret i granen och andra julberättelser” även om det sker på ett humoristiskt sätt.

Kvalster och andra spindeldjur finns i ett oändligt antal på allt växande och vi själva är inga undantag. I hårsäckarna på våra ögonfransar bor exempelvis en hel del kvalster som specialiserat sig på den miljön.

När vi nu i jultid tar in vår gran följer det med tiotusentals mikroskopiskt små varelser som för en biolog utgör en fascinerande värld att studera.

– Visserligen innebär en julgransodling en form av jordbruk och är närmast en biologisk öken, säger Thomas Palo, professor i zooekologi vid Mittuniversitet i Sundsvall. Men det finns ändå ett mycket stor antal varelser som lever i och av en odlad gran.

Äta och ätas

De allra minsta kvalstren syns knappt ens med lupp. De utgör föda för dem som är lite större och som i sin tur äts av rovkvalster. Högre upp i kedjan av att äta och ätas finns spindlar och skalbaggar och då talar man ändå om mycket små insekter.

– Uppvaknandet ur vintersömnen betyder inte något positivt för invånarna i julgranen. Den plötsliga värmen och den torra luften är förödande för insektslivet och de flesta av dem dör väldigt snart.

– Det är ingen risk att kvalstret flyttar över till annat i rummet, betonar Thomas Palo. Någon enstaka liten spindel kan söka sig till andra jaktmarker men det är allt.

Humoristisk spegling

– Jag vill verkligen inte skrämma upp folk genom att lyfta fram några enstaka kvalsters dystra öde i min aktuella julbok, förklarar författaren Henrik Valentin. Jag själv kommer precis som vanligt att ha en julgran trots det myllrande djurlivet. Doften är fantastisk och det är en fin tradition.

– Men det är roligt att spegla kontrasten mellan vårt uppsluppna julfirande och de dramatiska händelser som sker mitt framför våra aningslösa blickar. Och humor är ett bra sätt att använda när man ska sätta strålkastaren på sådant. Det är mycket annat i min julbok som hamnar i komisk belysning, t ex ”Rudolf med den röda mulen” som vi glatt sjunger om. Den stackars renen har ju förfrusit mulen och mobbas av de andra renarna innan han utnyttjas av tomten som dragdjur.

– Det kommersiella inslaget får sig flera kängor genom att frossandet i julklappar och all mat lyfts fram på olika sätt i berättelserna. Jag har även lagt in några sånger och flera av texterna passar bra att läsas högt.

Henrik Valentins jul bok Kvalstret i granen och andra julberättelser finns hos välsorterade bokhandlare och i nätbokhandeln.

040-12 62 50 | info@fonemforlag.se

Copyright informo-09 | admin

erotik giyim