Tulpantider i bokform

cerise tulpan beskur low 1176Nu är det dags att planera vårens orgier i tulpaner. Köpa påsar med löftesfyllda lökar.

I boken ”Trädgårdsfabler för asfaltmätta” handlar en av berättelserna om hur en tulpan upplever sin situation. Här ett utdrag ur berättelsen EN MUNFULL MULL, en berättelse som passar utmärkt för högläsning:

Till skillnad från de andra tulpanlökarna var han ovanligt sensibel. Fin i kanten ansåg några av släktingarna. Högfärdig, tyckte andra. Fisförnäm ytterligare en del, trots att de var osäkra på vad det begreppet egentligen innebar.
Därinne i plastpåsen, som hade trevliga små lufthål och elegant etikett med stor bild i flerfärgstryck och texter i gröna bokstäver med svarta konturer, var stämningen uppskruvad. Stunden var inne. Det visste de. Deras kollektivt lagrade förväntan fick praktiskt taget plasten att vibrera och etiketten att darra.
Nu skulle deras anlag till dubbla kronblad i elfenbensvitt med strimmor i grönt och en antydan av rött i spetsarna få utveckla sig i alla sin prakt. Och lökarna kände att varje gen och påbrå var fyllda av oemotståndlig lust att växa sig till femtio centimeters höjd…

…Medan åtta lökar därinne i påsen njöt obeskrivligt av att få bli elfenbensvita och grönstrimmiga fylldes han som den nionde med kompakt avsky vid blotta tanken. En antydan till rött i spetsarna var det absolut löjligaste och mest tillgjorda han överhuvudtaget kunde tänka sig…

…Men detta var ändock inte det värsta. Medan de andra ständigt idisslade och tjatade om det underbara i att äntligen få bli planterade och kunna sticka ut sina förväntansfulla rottrådar i myllan, fylldes han av ett kompakt äckel vid blotta tanken. Svart, kletig jord. Kall och våt dessutom. Mörkt skulle det bli och sen skulle frosten komma till råga på allt elände…

 

© Henrik Valentin 1997

Utdrag ur TRÄDGÅRDSFABLER FÖR ASFALTMÄTTA av Henrik Valentin

Boken är snart helt slutsåld, ett fåtal finns att beställa via vår webshop

onsdag / 111005

Stängd för kommentarer.

040-12 62 50 | info@fonemforlag.se

Copyright informo-09 | admin

erotik giyim